Optik til dit jagtvåben

Står du mangler nyt optik til dit haglgevær eller jagtgevær? Måske har du aldrig haft et, eller måske skal du have opgraderet dit nuværende udstyr til noget nyere og mere avanceret til når bukkejagtsæsonen starter igen. Uanset grunden er det en meget god ide at undersøge hvad der er på markedet, da der er et utal af forskellige produkter, til priser som variere ekstremt meget. Udover pris har teknologien også ændret sig ufattelig meget, og der er kæmpestor forskel på en kikkert, som måske har 5-10 år på bagen, til en af de nyere som lige er kommet på markedet. 

Find ud af hvad dit behov er 

Hvad du helt præcist skal vælge af optik, er meget svært at svare på og du bør først og fremmest stille dig selv spørgsmålet, om hvad du mener dit behov er. Spørgsmål som hvor er du henne på din jagtrejse kan være meget relevant. Er du f.eks. nyjæger, kan det godt være at du skal kigge ind i en mere ’all round’ sigtekikkert, da du på dette niveau højst sandsynligt ikke ved endnu, hvad dine behov er, samt hvilke slags jagttyper du eventuelt foretrækker at tage på. Er du derimod meget rutinerede med mange jagt-år på bagen, kigger du måske på noget mere avanceret og til helt specifikke brug.    

Hvilken forstørrelse er den rigtige 

Det er ret vigtigt at vide hvad forstørrelse gør, og hvordan man bruger det. Kort sagt betyder det at ens almindelige syn ganges op. Så hvis man står og kigger på en buk, og ens kikkert er indstillet til nummer 3, betyder det at man kommer 3 gange tættere på end normalt. På langt det meste af den optik, som i dag er på markedet er de selvfølgelig justerbare, hvilket betyder at man selv kan justere forstørrelsen indenfor hvad det specifikke produkt tillader. 

Hvordan man ved hvilken forstørrelsesindstilling man skal bruge, kommer oftest an på hvilken jagttype man er på. Anstandsjagt og pyrschjagt er meget udbredte i Danmark, og her vil det være passende at ens forstørrelsesgrad er omkring 9x og 12x. Hvis man er på pyrschjagt, er et godt tip at man har en riffelkikkert, der ikke vejer for meget, da man skal bevæge sig en del, og tag nogle hurtige beslutninger. 

Pleje og vedligeholdes er vigtigt 

Når du engang har været junglen igennem, og endelig har fundet ud af, hvilket produkt du har tænkt dig at investere i, så kan du med fordel allerede begynde at tænke over, hvordan du vil pleje det, så holder i længst tid. Det er en god ide at rengøre selve kikkerthuset, hvilket let kan gøres med en fugtig klud. Det er ret vigtigt at man ikke bruger diverse olier eller opløsningsmidler, da dette potentielt ødelægger pakningerne. Det er ligeledes vigtigt at man er opmærksom på, ikke at bruge toiletpapir, servietter eller lignende til at rengøre linserne, da dette kan beskadige coatingen som er på linsen. Støv skal gerne fjernes før man rengøre linserne. Børst det blot af med en linsepen, og derefter kan man bruge en microfiberklud, som er beregnet til linserne.